Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

info@etskeblom.nl

“We are the only species of mammal that doubts their ability to give birth. Think about that!”
Ina May Gaskin

Over Etske

Van nature ben ik positief ingesteld. Tijdens mijn 1ste zwangerschap, keek ik dan ook enorm uit naar de bevalling. Voorbereiding of een cursus had ik niet nodig, ik was ervan overtuigd dat ik het ‘gewoon’ ging doen. Na 41,5 weken zwanger begon mijn bevalling, wat was ik blij. Het moment was daar, ik ging bijna mijn zoontje ontmoeten.

Tot volledige ontsluiting heb ik heerlijk in mijn eigen bubbel de weeën opgevangen thuis in het bevalbad. Daarna bleven mijn persweeën uit en heb ik ervoor gekozen om naar het ziekenhuis te gaan. Onderweg naar het ziekenhuis begonnen de persweeën. Aangekomen in het ziekenhuis ging mijn bevalling voor mijn gevoel opeens helemaal anders, ik voelde me afhankelijk, niet gezien en kwetsbaar. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en welke interventies er plaats vonden, want ik had me hier totaal niet op voorbereid. Ook voor mijn man was deze ervaring niet fijn, het was letterlijk ‘hij stond erbij en keek er naar’. Verschrikkelijk toch, om de persoon waar je zo van houdt in enorme pijn te zien en machteloos ernaast te staan. Uiteindelijk ben ik bevallen van een gezonde zoon en dat was toch het belangrijkste?! Later kwam het besef dat het heel anders had kunnen gaan en vond ik het verdrietig dat ik er een nare ervaring aan over heb gehouden. 

Ik wist, dit moet anders kunnen!

Toen ik voor de 2 de keer zwanger was, heb ik het totaal anders gedaan. Ik heb me nog nooit ergens zo goed op voorbereid. Ik wist precies hoe ik het zou willen, heb veel boeken gelezen en me ingesteld op 1 van de mooiste dagen van mijn leven. Daarnaast heb ik me enorm verdiept in wat er allemaal zou kunnen gebeuren als het toch weer anders zou lopen. Welke medische ingrepen zijn er en wat zouden mijn opties kunnen zijn. Toen mijn weeën begonnen ben ik alles wat ik van te voren gepland had, klaar gaan leggen. Het bevalbad werd opgepompt, de verloskundige werd gebeld en mijn zoontje werd opgehaald. De sfeer werd gecreëerd zoals ik van te voren had bedacht en mijn man had duidelijke taken. Hij wist precies wat hij op welk moment moest doen en wat hij tegen me moest zeggen. De geboorte van mijn dochter was zo intens mooi, met aanwezigheid van de verloskundige, maar zonder fysieke hulp van haar. Toen mijn dochter werd geboren heb ik haar zelf aangepakt en het gevoel wat ik had na deze bevalling is niet te beschrijven. Eigenlijk gelijk kwam het besef dat er zoveel vrouwen zijn die deze ervaring niet gaan hebben. De gedachten daaraan vond ik heftig, deze manier is precies zoals de natuur het heeft bedoeld. Hoe kan het dat zoveel bevallingen in trauma’s, nare ervaringen en ingrijpen eindigen.

Typisch Etske

  • Dat ik het heerlijk vind om massages te krijgen in de Yurt van Marthe.
  • Het ook heerlijk vind om een wijntje te drinken.
  • Ik het beste in de mens kan zien en hun aanwezige, maar nog onbewuste kwaliteiten kan aanwakkeren.
  • Ik veel ballen in de lucht kan houden, maar soms echt even helemaal alleen een avondje muziek wil luisteren.
  • Het liefst op vakantie ga door lekker te kamperen, wandelen, kampvuurtjes te maken en dammen in beekjes te bouwen.
  • Geniet van eindeloze fietsritjes met mijn gezin, op onze fijne Astonic fietsen.

Ik heb het voor dat moment kunnen laten rusten, maar er was een zaadje geplant. Zodra beide kinderen naar school zouden gaan, zou mijn tijd komen om te gaan investeren in mezelf. Ik zou hier wat mee gaan doen, hoe, dat wist ik nog niet precies.

In 2021 kwam ik in een Burn-Out terecht. De combinatie werk, jonge kinderen en het coronagedoe begonnen zijn tol te eisen. Tijdens een therapiesessie, praatte ik over mijn bevalling en de kracht die ik in me voelde om dit te verspreiden. Ik kreeg te horen dat dit klonk als mijn ‘levensmissie’. Later die dag kwam ik op internet toevallig langs een advertentie van RBVR The Academy. Ik las het en dacht…..Precies dit. Dit is hetgeen wat ik in me voel, wat ik wil vertellen en bijna dagelijks in mijn hoofd mee bezig ben.  Ik heb gelijk de stappen gezet die nodig waren om deze opleiding te gaan doen. De jongste gaat pas in 2024 naar school, maar ik hoef hier niet op te wachten. Het voelde zo logisch dat dit nu op mijn pad kwam, dat ik niet anders kon, dan ervoor gaan.

Ik had hoge verwachtingen van de opleiding, deze verwachtingen zijn ver overtroffen. Ik ben trots op de wijsheid die ik heb mogen ontvangen, waarvan een deel ervan in ons allemaal zit (instinctief en intuïtief). Wat als wens begon, een paar vrouwen informeren zodat ze ook dat wow gevoel mogen ervaren, is nu opeens een lange weg, vol met koppels om te coachen. Eindbestemming onbekend, het liefst zo veel en ver mogelijk.

In mijn ervaring als coach ben ik altijd erg bewust van het echt zien van een persoon, verder kijken dan wat je ziet en weten dat iedereen probeert het beste te doen, alleen niet altijd de handvatten heeft om dit voor elkaar te krijgen.

Het heeft me altijd een enorme motivatie gegeven om mensen in hun kracht te zetten, te laten ontdekken waar ze wel niet allemaal toe in staat zijn.

Ik heb gemerkt dat ik dit als RBVR geboortecoach nog veel meer kan doen. Het inzichtelijk maken van hoe geweldig het vrouwenlichaam is, hoe zenuwen, hormonen en spieren nauwkeurig samenwerken om een bevalling te creëren. Het bewust maken en in kracht zetten van vrouwen en hun partners zodat er samen als team gehandeld kan worden.  Gekeken kan worden naar de toekomst en nagedacht kan worden over hoe werk en kinderen te combineren zijn. 

Samenwerken?

Neem contact op

Ben je er klaar voor?

"Etske weet op een eigen manier je goed, gedegen en met een open houding mee te nemen in de voorbereiding voor een prachtige ervaring."

Stefan Steeds 

"Wij hebben enorm veel aan de cursus gehad. Veel nieuwe dingen geleerd die ervoor zorgden dat we beide met meer rust de bevalling en de tijd erna in konden gaan. Ewout ging er helemaal blanco in en dacht dat er voor de partner niet veel te leren was. Maar ook hij merkte dat hij er ontzettend veel aan had. Je merkt dat dit helemaal Etske haar ding is en ze vol passie verteld over alle onderwerpen. Ze weet waar ze over praat doordat ze zelf verschillende ervaringen heeft wat betreft bevallen. En wat vonden we het fijn dat niet het reguliere verhaal opgedreund werd, maar juist alle kanten van een verhaal onderzocht waren.
Het was ook interactief met opdrachten waardoor je zelf ook na mag gaan denken wat je ergens van vind en hoe je het zelf wil gaan doen. Enorme aanrader!."

Brenda en Ewout

"Deze cursus heeft me meer zelfvertrouwen en gevoel van regie over het proces van de bevalling gegeven. Ik kijk uit naar een positieve bevalling."

Kristel Steeds

"Wij vinden het jammer dat de cursus afgelopen is. Elke week gingen wij met plezier naar Etske toe. Wij hebben zoveel geleerd, zowel in professioneel opzicht als in persoonlijk opzicht. Ik gebruik de technieken die zij ons heeft geleerd heel vaak binnen de gezinnen waar ik werk. Ik ben kraamverzorgster en zowel tijdens de bevalling als na de bevalling merk ik dat de barende/kraamvrouw hier heel veel baat bij heeft."

Jessie Franken

"Etske is echt een fantastische vrouw met een ongelooflijke passie voor wat zij doet. Ze brengt haar enthousiasme en kennis goed over. Door deze cursus ga je veel zelfverzekerder je bevalling in, met een goede 'know how' van alle opties die er zijn voor jou als zwangere/barende."

Wietske Jansen

"Etske is een betrokken vrouw die vanuit haar ervaringsdeskundigheid en opleiding haar kennis deelt zodat wij van haar hebben kunnen leren hoe we relaxed kunnen bevallen met behoudt van eigen regie. Tijdens de cursus was ze zowel enthousiast als serieus en er was altijd ruimte voor vragen. We hebben het contact als zeer prettig ervaren en fijn dat er een ander stel bij was om te kunnen sparren en andere inzichten te horen."

Gerdien en Rikkert deel 1

"Zoals bij veel bevallingen, ging de bevalling van onze zoon ook niet hoe wij het voor ogen hadden. Doordat wij van Etske geleerd hadden zelf de regie te houden en tijdens de cursus hebben geleerd te bespreken over wat wij wel en niet wilde, stonden we op 1 lijn en kon Rikkert voor mij onze keuzes communiceren. We hebben daardoor een goede bevalervaring gehad."

Gerdien en Rikkert deel 2