"Etske weet op een eigen manier je goed, gedegen en met een open houding mee te nemen in de voorbereiding voor een prachtige ervaring."
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
info@etskeblom.nl
Het belang van het investeren in de mentale en lichamelijke gezondheid van medewerkers wordt gelukkig steeds meer erkend. Echter, wat nog minder vaak voorkomt is investeren in de gezondheid van zwangere medewerkers.
Vrouwen zijn hard voor zichzelf en horen daarnaast regelmatig ‘je bent zwanger, niet ziek’. Daardoor krijgen vrouwen het gevoel dat ze moeten werken alsof ze niet zwanger zijn en daarnaast moeder zijn alsof ze niet werken. Iedereen snapt dat deze combinatie niet langdurig goed kan gaan.
Het lijf van een zwangere vrouw heeft 20% van de dagelijkse energie nodig aan ‘het bouwen’ van een kindje. Om deze reden is er niet voor niets in de wet opgenomen dat een zwangere vrouw recht heeft op 1/8 ste deel rusttijd tijdens haar werkdag. Lukt het je als werkgever niet om dit te faciliteren dan is later beginnen of eerder stoppen ook een optie.
In het RBVR programma leer ik vrouwen en hun partner om ook wanneer het kindje nog in de buik zit, zich verantwoordelijk te voelen voor de gezondheid. Dit betekend dat wanneer je goed voor jezelf zorgt je automatisch ook goed voor je kindje zorgt.
Veel vrouwen willen zich tijdens hun zwangerschap niet ‘aanstellen’. Wanneer ze klachten ervaren en dit delen, kunnen ze van andere vrouwelijke collega’s horen dat het voor hun helemaal niet zo zwaar was. Als voorbeeld ‘ ik kon met 34 weken nog fulltime werken en had nergens last van’. Dit kan voor erge onzekerheid zorgen.
Het is niet gezond om je werkweek door te komen en vervolgens het hele weekend te moeten uitrusten om de week erna weer aan te kunnen. Voor het nog ongeboren kindje draagt het ook zeker niet bij aan een zo goed mogelijke start. Stress kan ervoor zorgen dat de groei van het kindje ​achter gaat lopen of eerder geboren wordt, wat vervolgens weer voor extra stress bij de moeder kan gaan zorgen. Uit onderzoek is gebleken dat 6 weken na ingang van elke Lockdown er minder vroeggeboortes plaats vonden. Tijdens deze momenten waren vrouwen voornamelijk thuis, geen stress van files of volle treinen. Daarnaast stond natuurlijk ook het sociale leven aardig stil, geen verplichtingen maar vooral thuis in de eigen 'bubbel'.
RBVR® coaches leren vrouwen om eigen verantwoordelijkheid te nemen, regie te pakken en op tijd aan de bel te trekken wanneer het niet meer gaat.
Wij zijn van mening dat het beter is om op tijd wat minder te gaan werken, dan uiteindelijk volledig uit te vallen of door te buffelen tot het verlof om vervolgens daarna helemaal in te storten.
Daarnaast leren wij vrouwen en hun partner natuurlijk enorm veel over de zwangerschap, bevalling en hoe je ervoor kan zorgen dat deze op een zo prettig mogelijke manier verloopt. Ook wanneer het medisch wordt. Een prettige bevalervaring werkt mee aan het herstel na de bevalling, de eerste 1000 dagen van het kindje en draagt bij aan het 4 de trimester. Hoe beter de beval ervaring is, hoe meer kans dat de werknemer na haar verlof weer aan de slag kan gaan.
Het nadenken over hoe je je werk gaat invullen na het verlof is een belangrijk aspect. We zien vaak dat vrouwen met hoge en verantwoordelijke functies na een tijdje gaan struggelen om alle ballen in de lucht te houden. Het is dan ook enorm veel. Werk, gezin en nachten zonder goed te slapen, maar tegenwoordig lijkt het alsof we dit allemaal goed moeten kunnen combineren. Regelmatig komt er een moment waarop vrouwen steeds vaker gaan merken dat ze op verschillende vlakken te kort gaan doen. Het werk lukt niet zoals ze willen, thuis lukt het niet zoals ze willen, het geduld lijkt sneller op te zijn en ze krijgen het gevoel dat ze niets meer goed kunnen doen. Wanneer ze dan nog een tijdje verder blijven gaan, kan uitval een gevolg zijn.
RBVR® Geboortecoaches willen dit graag voorkomen. Ik zorg ervoor dat de zwangere vrouw met haar partner goed gaat nadenken over hoe ze het allemaal willen doen. Hoe kunnen ze zelf de verantwoordelijkheid pakken om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Waar kunnen ze terecht als er toch wat meer nodig is.
We kunnen verschillende mogelijkheden bespreken om te kijken wat voor jou bedrijf handig is. Uiteraard kan er ook deelgenomen worden aan de programma’s die ik regulier aanbiedt.