Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

info@etskeblom.nl

“When we as a society begin to value mothers as the givers and supporters of life, then we will see social change in ways that matter"
Ina May Gaskin
Voor bedrijven
Als cadeau tip voor zwangere medewerkers

Ina Heijnen heeft mij tijdens mijn opleiding van alles geleerd over de combinatie werk, zwangerschap en moederschap.

 Het belang van het investeren in de mentale en lichamelijke gezondheid van medewerkers wordt gelukkig steeds meer erkend. Echter, wat nog minder vaak voorkomt is investeren in de gezondheid van zwangere medewerkers. 

Waarom is dit zo belangrijk?

Vrouwen zijn hard voor zichzelf en horen daarnaast regelmatig ‘je bent zwanger, niet ziek’. Daardoor krijgen vrouwen het gevoel dat ze moeten werken alsof ze niet zwanger zijn en daarnaast moeder zijn alsof ze niet werken. Iedereen snapt dat deze combinatie niet langdurig goed kan gaan.

Het lijf van een zwangere vrouw heeft 20% van de dagelijkse energie nodig aan ‘het bouwen’ van een kindje. Om deze reden is er niet voor niets in de wet opgenomen dat een zwangere vrouw recht heeft op 1/8 ste deel rusttijd tijdens haar werkdag. Lukt het je als werkgever niet om dit te faciliteren dan is later beginnen of eerder stoppen ook een optie.

In het RBVR programma leer ik vrouwen en hun partner om ook wanneer het kindje nog in de buik zit, zich verantwoordelijk te voelen voor de gezondheid. Dit betekend dat wanneer je goed voor jezelf zorgt je automatisch ook goed voor je kindje zorgt. 

Veel vrouwen willen zich tijdens hun zwangerschap niet ‘aanstellen’. Wanneer ze klachten ervaren en dit delen, kunnen ze van andere vrouwelijke collega’s horen dat het voor hun helemaal niet zo zwaar was. Als voorbeeld ‘ ik kon met 34 weken nog fulltime werken en had nergens last van’. Dit kan voor erge onzekerheid zorgen.

Het is niet gezond om je werkweek door te komen en vervolgens het hele weekend te moeten uitrusten om de week erna weer aan te kunnen. Voor het nog ongeboren kindje draagt het ook zeker niet bij aan een zo goed mogelijke start. Stress kan ervoor zorgen dat de groei van het kindje ‚Äčachter gaat lopen of eerder geboren wordt, wat vervolgens weer voor extra stress bij de moeder kan gaan zorgen. Uit onderzoek is gebleken dat 6 weken na ingang van elke Lockdown er minder vroeggeboortes plaats vonden. Tijdens deze momenten waren vrouwen voornamelijk thuis, geen stress van files of volle treinen. Daarnaast stond natuurlijk ook het sociale leven aardig stil, geen verplichtingen maar vooral thuis in de eigen 'bubbel'.

RBVR® coaches leren vrouwen om eigen verantwoordelijkheid te nemen, regie te pakken en op tijd aan de bel te trekken wanneer het niet meer gaat.
Wij zijn van mening dat het beter is om op tijd wat minder te gaan werken, dan uiteindelijk volledig uit te vallen of door te buffelen tot het verlof om vervolgens daarna helemaal in te storten.

Daarnaast leren wij vrouwen en hun partner natuurlijk enorm veel over de zwangerschap, bevalling en hoe je ervoor kan zorgen dat deze op een zo prettig mogelijke manier verloopt. Ook wanneer het medisch wordt. Een prettige bevalervaring werkt mee aan het herstel na de bevalling, de eerste 1000 dagen van het kindje en draagt bij aan het 4 de trimester. Hoe beter de beval ervaring is, hoe meer kans dat de werknemer na haar verlof weer aan de slag kan gaan.

Het nadenken over hoe je je werk gaat invullen na het verlof is een belangrijk aspect. We zien vaak dat vrouwen met hoge en verantwoordelijke functies na een tijdje gaan struggelen om alle ballen in de lucht te houden. Het is dan ook enorm veel. Werk, gezin en nachten zonder goed te slapen, maar tegenwoordig lijkt het alsof we dit allemaal goed moeten kunnen combineren. Regelmatig komt er een moment waarop vrouwen steeds vaker gaan merken dat ze op verschillende vlakken te kort gaan doen. Het werk lukt niet zoals ze willen, thuis lukt het niet zoals ze willen, het geduld lijkt sneller op te zijn en ze krijgen het gevoel dat ze niets meer goed kunnen doen. Wanneer ze dan nog een tijdje verder blijven gaan, kan uitval een gevolg zijn.

RBVR® Geboortecoaches willen dit graag voorkomen. Ik zorg ervoor dat de zwangere vrouw met haar partner goed gaat nadenken over hoe ze het allemaal willen doen. Hoe kunnen ze zelf de verantwoordelijkheid pakken om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Waar kunnen ze terecht als er toch wat meer nodig is.

We kunnen verschillende mogelijkheden bespreken om te kijken wat voor jou bedrijf handig is. Uiteraard kan er ook deelgenomen worden aan de programma’s die ik regulier aanbiedt. 

Willen jullie als bedrijf je zwangere collega, aanstaande vader en hun kindje een zo goed mogelijke start geven?

"Etske weet op een eigen manier je goed, gedegen en met een open houding mee te nemen in de voorbereiding voor een prachtige ervaring."

Stefan Steeds 

"Wij hebben enorm veel aan de cursus gehad. Veel nieuwe dingen geleerd die ervoor zorgden dat we beide met meer rust de bevalling en de tijd erna in konden gaan. Ewout ging er helemaal blanco in en dacht dat er voor de partner niet veel te leren was. Maar ook hij merkte dat hij er ontzettend veel aan had. Je merkt dat dit helemaal Etske haar ding is en ze vol passie verteld over alle onderwerpen. Ze weet waar ze over praat doordat ze zelf verschillende ervaringen heeft wat betreft bevallen. En wat vonden we het fijn dat niet het reguliere verhaal opgedreund werd, maar juist alle kanten van een verhaal onderzocht waren.
Het was ook interactief met opdrachten waardoor je zelf ook na mag gaan denken wat je ergens van vind en hoe je het zelf wil gaan doen. Enorme aanrader!."

Brenda en Ewout

"Deze cursus heeft me meer zelfvertrouwen en gevoel van regie over het proces van de bevalling gegeven. Ik kijk uit naar een positieve bevalling."

Kristel Steeds

"Wij vinden het jammer dat de cursus afgelopen is. Elke week gingen wij met plezier naar Etske toe. Wij hebben zoveel geleerd, zowel in professioneel opzicht als in persoonlijk opzicht. Ik gebruik de technieken die zij ons heeft geleerd heel vaak binnen de gezinnen waar ik werk. Ik ben kraamverzorgster en zowel tijdens de bevalling als na de bevalling merk ik dat de barende/kraamvrouw hier heel veel baat bij heeft."

Jessie Franken

"Etske is echt een fantastische vrouw met een ongelooflijke passie voor wat zij doet. Ze brengt haar enthousiasme en kennis goed over. Door deze cursus ga je veel zelfverzekerder je bevalling in, met een goede 'know how' van alle opties die er zijn voor jou als zwangere/barende."

Wietske Jansen

"Etske is een betrokken vrouw die vanuit haar ervaringsdeskundigheid en opleiding haar kennis deelt zodat wij van haar hebben kunnen leren hoe we relaxed kunnen bevallen met behoudt van eigen regie. Tijdens de cursus was ze zowel enthousiast als serieus en er was altijd ruimte voor vragen. We hebben het contact als zeer prettig ervaren en fijn dat er een ander stel bij was om te kunnen sparren en andere inzichten te horen."

Gerdien en Rikkert deel 1

"Zoals bij veel bevallingen, ging de bevalling van onze zoon ook niet hoe wij het voor ogen hadden. Doordat wij van Etske geleerd hadden zelf de regie te houden en tijdens de cursus hebben geleerd te bespreken over wat wij wel en niet wilde, stonden we op 1 lijn en kon Rikkert voor mij onze keuzes communiceren. We hebben daardoor een goede bevalervaring gehad."

Gerdien en Rikkert deel 2